İletişim: 0212 375 64 30 | E-Posta | English

Konka (Burun Eti)

 
Konka Hipertrofisi
 
endoskopik-muayene
 
Konka Endoskopi Görüntüsü
 
Burun Anatomisi
 

Burun boşluğu

Konka adı verilen organa tıp kaynaklarında, farklı dillerde birkaç başka isim de verildiğini biliyorum. Türbin (turbinate), cornet..

Konka adı verilen oluşumları anlatmadan önce, burunun yanyana iki tünelden oluştuğunu, bu tünelleri birbirinden ayıran bir duvarın olduğunu, tünellerin kesitsel şekillerinin dik üçgen yapısında olduğunu, bu üçgenin burunun orta kısımlarına doğru büyüdüğünü, arkaya gittikçe yeniden küçlüdüğünü belirtmek gerekir. Bu tünelin orta kısmındaki duvarın karşısına gelen yan ve uzun duvardan burun boşluğuna doğru uzanan çıkıntılara konka ismi veriliyor.

 

Yan duvardaki çıkıntılar: Alt-orta-üst-en üst konka

Konkalar alttan üste güderek küçülen boyutlarda. Yani en büyük olanı en altta. Her bireyde en az üç adet konka var, bazen de dört konkaya rastlanabiliyor. Yerine göre isimlendiliyorlar. En alttakine alt konka, onun bir üstündeki orta konka, onun üstündekine üst konka ve eğer varsa en üsttekine de en üst konka denir. Alt konka ile diğerleri arasında boyut olarak ciddi bir fark var. Boyut dışında bir fark daha var; o da alt konkanın boyut değiştirebilme özelliği. Bu sayede alt konka hava geçişini etkin olarak düzenleme işlevini üstlenebiliyor.

Orta ve üst konkalarınsa bilinen değişkenlik gösteren yanları yok. Değişmez yapıları ile solunan havanın niteliklerini ısınma-nem kazandırma amaçlı olarak değiştirmeye katkıda bulunan yüzeyleri ile çalışırlar. Ayrıca havanın yönlendirilmesine ve kısmen de koku hücreleri taşıyarak koku almaya da katkıda bulunurlar.

Alt konka ise, gerek hacmi, gerek burun girişinden çıkışına uzanması, gerekse de hacmini değiştirerek hava akımını kontrol edebilen önemi nedeniyle burnun ana organı olarak da anılır. İşte bu ana organın daha iyi anlaşılmasını sağlamak için yapısını biraz daha iyi anlatmalıyım.

 

Alt konka

Burun girişinde, kanatların hemen arkasında havayı karşılayan yapı alt konkadır. Alt konka yan duvardan burun boşluğuna doğru uzanan bir kemik yaprak, onun üzerine sarılmışçasına yerleşik kan damar toplulukları ve onları kaplayan örtücü yüzey(mukoza) tarafından oluşturulur. Kan damar toplulukları belli durumlara göre içlerine daha fazla ya da daha az kan toplayabilirler. Örtücü yüzey esnek yapısı sayesinde bu toplanmaya uyum sağlar; yani alt konka bir balon gibi şişip inebilir. Yalnız, bu yüzey başka işlevleri de gerçekleştirir.

Alt konkayı kaplayan yüzey, bütün burun boşluğunun yüzeyini, küçük bir alandaki koku hücreleri dışında, kaplayan örtücü yüzey ile aynı türde bir dokudur. Mukoza adı verilen bu yüzey yalnızca altındaki oluşumları örtmekle kalmaz. Aynı zamanda mikroskobik fıskiyelerden sıvı salgılar ve yine aynı boyutta tüylerle bu sıvıları arkaya, genize ve oradan da boğaza doğru süpürür.

 

Burun işlevleri ve alt konkanın rolü

Bu sayede buruna çekildiğinde kuru ve soğuk olan, içinde kirli parçacıklar bulunan hava burunun arkasından boğaza geçerken ısınmış, nemlenmiş ve süzülmüş olduğu gibi, hava geçişi algılanmış, algılayıcılardan beyine sinyaller gönderilmiş ve refleks yolla akciğerler gelecek havaya hazırlanmış, hava koku bölges de dahil olmak üzere uygun yerlere yönlendirlimiş olacaktır.

Alt konka bu işlevlerindeki hacim değişikliklerini hava durumuna, başın bedene göre konumuna, fiziksel aktivite durumuna, hatta psikolojik duruma göre düzenler. Örnek olarak soğuk havalarda burundaki direnci alt konka kendini şişirerek artırır. Bu da havaya biraz daha direnç demek olduğu gibi, salgılarda artış demektir. Soğuk havalarda burnumuzun akması da ondandır.

Bütün bu çalışmalar kendi içlerinde öyle ince bir denge ile, uyumla, bir orkestrasyonla gerçekleşir ki…

Mikrodünyayı anlamak burun işlevlerini, dengelerini anlamak için bir gereklilik. Burun bilimi üzerine çalışanlar, elde ettikleri bilgileri insanlığın yararına kullanırken, tıp biliminde hastalıklara çözümler bu sayede geliştirilir.

 

Sorunlu alt konka

Alt konka tıp pratiğinde en sık görülen sorunu havaya aşırı direnç gösterdiği, yani buruna hava girişini engellediği durumlarda yaşatır. Kısaca burun tıkanıklığı yaptığında konu olur.

Burada sözü edilen durum birkaç saatlik-günlük tıkanıklık değil. Aylar, yıllar süren tıkanıklıklar. Gece boyu süren tıkanıklıklar. Ağız solunumu yapmak zorunda olmak.

Bu tıkanıklıkların altta yatan nedeni ya da nedenlerinden birisi, alt konkanın kontrolsüz-uygunsuz büyüklüğü olabilir. Kişinin burnundan soluyamadığı zaman başvurduğu hekimce tanınabilecek bu durumlarda hekimin izleyebileceği değişik yollar olsa da, sonuçta sebebi, kolay yoldan çözümleri, hastasının sıkıntısının uzamamasını düşünecek, araştıracak ve en uygun formülü uygulamaya çalışacaktır.

En sık görülen sorunu konkanın kontrolsüz şişmesi olduğuna göre, biz hekimlerin de çare olmaya çalıştıkları konuların üst sıralarında aynı konunun olduğunu belirtmek haksızlık olmayacaktır.

 

Sonuçta…

Biz hekimler bu risklerin hiç gerçekleşmemeleri adına alabildiğimiz tüm önlemleri alırız. Başarı oranları oldukça yüksek olan bu tedavilerin sonucunda hastalarımız daha sağlıklı soluyabilecek, daha enerjik ve zinde olabilecek ve bu durumu çok yüksek olasılıkla yaşam boyu sürecektir.

Olmaya cihanda bir sıhhat nefes gibi…

Sosyal Medya
Dr. Mazhar Çelikoyar Facebook Dr. Mazhar Çelikoyar Facebook Dr. Mazhar Çelikoyar Facebook
Op. Dr. Mazhar Çelikoyar
Dr. Mazhar Çelikoyar

1982 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Dr. Çelikoyar, Şişli Etfal Hastanesi’nde başladığı Kulak Burun Boğaz (KBB) ihtisasını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı’nda tamamlayarak 1989 yılında KBB Uzmanlığını aldı.

Devamı..
 
 
 

KBB UZMANLIK ALANLARIM

Gırtlak Kanseri
 

GIRTLAK KANSERİ

Tükürük Bezi Kanseri
 

TÜKÜRÜK BEZİ KANSERİ

Guatr Tedavisi
 

GUATR TEDAVİSİ

Tiroid Bezi Ameliyatı
 

TİROİD CERRAHİSİ

Rinoplasti
 

BURUN ESTETİĞİ

Sinüzit Tedavisi
 

SİNÜZİT TEDAVİSİ

 
OP. DR. MAZHAR ÇELİKOYAR İLETİŞİM ve RANDEVU BİLGİLERİ

OP. DR. MAZHAR ÇELİKOYAR İLETİŞİM

 
Dr. Mazhar Çelikoyar
[contact-form-7 id=”4″]